woensdag 26 juni 2013

In bad

Zij : Mama, snel ! Een washandje ! Water in mijn ogen !
Ik : Hier, een handdoek.
Zij : Waar ?
Ik : Voor uw neus.
Zij : Maar ik heb geen water in mijn neus, ik zei toch 'in mijn ogen' !

dinsdag 25 juni 2013

Geldbeugel

Onlangs kwam ik deze op Pinterest tegen. Ik herkende het van Van Katoen, daar verkochten ze er vorig jaar ook en ik was toen al verliefd geworden op deze schattige geldbuideltjes.
Gisteren heb ik er mij dan ook aan gewaagd. En op een half uurtje had ik al volgend resultaat :


Ik gebruikte een stofje van Melody Miller, waarvan ik nog een restje in de kast had liggen, nadat ik er vorig jaar een broek voor onze jongen van maakte.

donderdag 20 juni 2013

Mijn (licht)groene vingers

Wij wonen vlakbij de stad en hebben het geluk over een lapje grond te beschikken dat ik een paar jaar geleden gepromoveerd heb tot groenten- en fruittuin. Wie mij een beetje kent, weet dat ik niet bepaald groene vingers heb, en dat wat bij mij wil groeien toch een gigantisch overlevingsinstinct moet hebben.
Het eerste jaar hadden mijn aardappels dat... 2 maand lang hebben we aardappels uit eigen tuin gegeten. En iedereen moest het thuis toegeven; die smaakten stukken beter dan de exemplaren die we gewoonlijk uit de winkel halen.

Vorig jaar was het geen groot succes : enkele blaadjes sla hebben het gehaald, maar dan hield het op. Maar dat was uiteraard volledig te wijten aan de slechte zomer (of dat maak ik mezelf toch wijs).

Dit jaar ben ik er zelfs niet eens toe geraakt om mijn groententuin volledig onkruidvrij te maken. Na een halve dag ploeteren, was de helft onder handen genomen. Nadien regende het telkens weer op mijn vrije momenten (echt toevallig) en ben ik niet meer verder geraakt. 
Maar op het vrijgemaakte stukje staan sinds vorige week wel tomatenplantjes te blinken, dankzij de vrijgevigheid van Tante Meter, die naast een naaitalent ook serieus groene vingers heeft.
Nu duimen wij voor lekker sappige tomaten.


Wat intussen (voor het tweede jaar op rij !) wel een heus succes is, is mijn fruittuin. Op welgeteld 3 vierkante meter, groeien er appels ...


peren... of beter gezegd : groeit er een perenboom, peren zelf hebben we nog niet gezien...


kiwibessen ... tenminste, als de bloesems nu ook echte besjes worden....


en aardbeien als bodembedekker.



Dat wordt terug smullen deze zomer !

dinsdag 18 juni 2013

Vlinderpinata

Vorige woensdag was ook ons meisje jarig, ze werd 5.
Voor het feest bestelde ze een vlinderpinata. En die maakten we uiteraard samen.

Zo deden wij het : 
We knipten een grote vuilzak open en legden hem open op tafel (als we 2 kliederkleuters hun gang willen laten gaan, moeten we onze voorzorgen nemen).

Ons meisje blies 2 ballonnen op; de ene iets groter (lijf) dan de andere (kop). Die knoopten we aan elkaar.



Daarover kwam een flinke laag papier maché (krantenpapier dat we inpapten met behangerslijm). Maar we lieten een gaatje onderaan de grote ballon (om hem later te kunnen vullen met snoep).
Wanneer alles goed droog was, prikten we de ballon stuk.



De papier machĂ© behield mooi zijn vorm; het vullen kon beginnen. We vulden enkel met snoepjes in een papiertje, want als de pinata wordt stukgeslagen, vallen alle snoepjes op de grond. Het gaatje werd professioneel dichtgeplakt met tape en daarover werd nog een laagje krantenpapier gekleeft. Verf pakt immers niet goed op tape.




Dan was het de beurt aan het creatieve team voor het betere schilder- en versierwerk.  De vleugels werden ontworpen en in stevig karton uitgewerkt, de kleuren werden uitgezocht; het schilderen kon beginnen.










Tot slot droegen we alles over aan papa-kan-alles, dus ook pinatavlinders ineensteken en afwerken (voelsprieten en glinsters inclusief).
Zie hier het resultaat, we waren er best trots op.



VoilĂ , zo was onze vlinder klaar om stukgeslagen te worden ! En wees er maar zeker van dat dat dolle pret was.

zaterdag 15 juni 2013

Cadeautje deel II


Hier al in preview, getoond door een gewillig model.
Maar... ssshht... nog niets verklappen.



zondag 9 juni 2013

Cadeautje deel I

Ons nichtje werd donderdag 2 jaar. Gezien ze vorige kerst van haar Tante Meter een pop kreeg naar het model van Tante Hilde, gaf haar mama mij als cadeautip : kleertjes voor de pop ! Geweldig idee, ik was er helemaal enthousiast over. Helaas was ik in mijn enthousiasme helemaal mijn drukke weekendplanning vergeten, want zoals gewoonlijk denk ik pas aan de cadeautjes op het allerlaatste moment.
Gelukkig is het feest in 2 delen, dus kan ik de kleerkast van de pop in 2 keer vullen. Vandaag krijgt ze deel I en tegen volgende week zorgen we dat deel II ook in orde komt.

Hier alvast de eerste stuks : een omkeerbaar zomerkleedje en een paar schoentjes.



Van fotografie heb ik geen kaas gegeten, vergeef mij dus de totaal verkeerde belichting (volle zon). En nieuwe foto's trekken kan ik niet, want de kleertjes zijn al ingepakt.

vrijdag 7 juni 2013

Sterker dan mezelf...

Dit rokje was zo gemakkelijk om maken, dat ik er nog eens 3 maakte.  Ons meisje kan weer even verder.

donderdag 6 juni 2013

Een vluggertje

Vol argwaan las ik steeds de blogs van de dames die rokjes op een uurtje in elkaar flansten. Dat waren dan meestal ook echte pronkstukjes. Ik was er alleszins nooit in geslaagd en kon er dus amper in geloven dat het mogelijk was... tot ik gisteren het magische boek van Mme Zsazsa erbij nam en daaruit het rokje met tricotband (p 64) maakte.
Wat een plezier ! Op werkelijk een uurtje tijd had ik alles in elkaar gestoken. Het patroon had ik vroeger al eens getekend voor een A-lijn-rokje met beleg en paspel.
Het geloof in al die andere blogsters is weer helemaal terug. Een welgemeend sorry dat ik ooit aan jullie heb durven twijfelen.

Ons meisje was ook in de wolken met haar rok :

Ik moet wel zeggen dat ik een beetje gespeeld heb met de afmetingen. Ons meisje wordt volgende week 5 jaar, maar ik tekende het patroon voor een maatje 4 jaar, en nam voor de lengte 6 jaar. Bij het knippen heb ik het nog eens 5 cm langer geknipt in de (ijdele) hoop dat ze het volgend jaar misschien ook nog aan kan doen.

Ik ben alleszins tevreden met het resultaat. En ik voorspel dat er de komende dagen nog een paar rokjes van dat model van onder mijn naaimachine zullen rollen.